6 x wit 1963/70 123,5x122cm (detail)

Tijdens de TEFAF 2024 was Armando met diverse vroege werken vertegenwoordigd. Met name BorzoGallery pakte uit met het 5-luik Schuldig landschap, een werk op papier uit 1976 en een wit platenwerk uit de 60er jaren.


In Museum Flehite in Amersfoort is t/m 1 april 2024 de tentoonstelling Wolter & Water.

Hendrik Jan Wolter werd in 1872 geboren in Amsterdam en verhuisde als jonge jongen met zijn familie naar Amersfoort. Net als Armando die dat ongeveer een halve eeuw later overkwam/deed. In ieder geval zijn beiden voor een belangrijk deel ‘gevormd’ in Amersfoort. En beide schilders maakten zeegezichten, dus ligt het voor de hand dat naast de indrukwekkende waterwerken van Wolter ook Armando’s doek Blau uit 2010 als water-impressie in deze tentoonstelling is opgenomen.


Nalatenschap Armando naar Amersfoort

Armando, Potsdam 2015, hier tezamen met zijn Rotes Bild uit datzelfde jaar.

Foto's: Hock Khoe

Museum Flehite, onderdeel van Amersfoort in C, krijgt een substantiële schenking van werken en de persoonlijke bezittingen van Armando. Samen met de werken die het museum reeds in langdurige bruikleen heeft van de gemeente Amersfoort ontstaat hiermee een representatief overzicht van het veelzijdige oeuvre van Armando. Het museum zal in de toekomst ruimte bieden aan het werk van Armando, zowel in de vaste presentatie als incidenteel in tijdelijke exposities. Het museum gaat bovendien zorgdragen voor het beheer en het bruikleenverkeer van het overige deel van de collectie, dat in eigendom blijft van de Armando Stichting.  Zie ook museumflehite.nl  

De vaste Armando-galerieën blijven in samenwerking met de Armando BV net als voorheen Armando’s werk aanbieden.


Foto: Michiel Stokmans

Armando -  The patiently waiting paper

Van 9 september t/m 21 oktober 2023 bij BorzoGallery, Amsterdam. Een selectie tekeningen vanuit Armando’s nalatenschap die hij tussen 1954 en zijn overlijden in 2018 gemaakt heeft.

Voor meer info: www.borzo.com


De tentoonstelling Armando: door de ogen van een vriend in museum van Bommel van Dam is t/m 12 november 2013 verlengd. Er is dus nog de mogelijkheid om deze -met een Red Dot Design Award bekroonde- tentoonstelling te bezoeken met daarin o.a. het doek Damals  uit de collectie van de Armando Stichting.


De kade bij Museum Flehite met naast twee Armando “Gestalt” sculpturen de gigantische ijsbeer van Florentijn Hofman. Foto: Jaap van der Meer

Tentoonstelling Kunst & Zoo

DierenPark Amersfoort bestaat 75 jaar. Om dat te vieren maakt Museum Flehite een familietentoonstelling Kunst & Zoo. Met de gloednieuwe tentoonstelling laten medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Ook dierenvriend Armando is vertegenwoordigd (in het museum) met het doek das Tier.

Van 8 juli tot 19 november 2023

 

Das Tier 23-4-99, 200x200 cm, Collectie Gemeente Amersfoort


Der Tisch, collectie Armando Stichting

Sculptures at the Parc, 1 juni tot 1 december 2023, is een beeldententoonstelling in Parc Broekhuizen te Leersum. Naast werk van o.a. Nic Jonk, Sinkichi Tajiri en Jan Verschoor kom je er ook Armando's Der Tisch (2013) tegen.


Naar aanleiding van Cherry Duyns’ nieuwste boek ‘Ik bel je wel als ik dood ben’. Gesprekken met Armando., is in museum van Bommel van Dam in Venlo van 18-3-2023 t/m 3-9-23 de tentoonstelling Armando: door de ogen van een vriend te zien. Een selectie van iconische Armando doeken en nog niet eerder tentoongestelde werken uit de collectie van museum VBVD, collectie Armando Stichting, Amersfoort in C en particulier bruikleen.

De expositie voert bezoekers langs Informeel werk, Nul werk, doeken uit de Berlijnse periode, zijn latere werk en bronzen sculpturen. 

Cherry Duyns koos uit zijn recente boek de tentoonstellingsteksten bij deze werken.

Meer informatie op de website van het museum: www.vanbommelvandam.nl


Foto: Antoon Melissen

Rijksmuseum Twenthe in Enschede toont: Armando-Gestalten.

Het is de eerste tentoonstelling die gewijd is aan zijn ‘levensgrote’ bronzen sculpturen. De beelden worden geflankeerd door schilderijen van gelijke thematiek. Daarnaast zijn er ook de fragiele schetsen die inzicht geven in zijn werkwijze.

Josien Beltman en Sigrid Bruijel stelden de tentoonstelling samen met o.a. werken vanuit de collecties van RMT, Armando Stichting, RKD, Kröller-Müller Museum en privé bruikleen.

De tentoonstelling is van 5-3-2023 t/m 20-8-2023.

Aanvullend zal in het museum op zondagmiddag 16 april John Heymans in gesprek gaan met Cherry Duyns over zijn nieuwste boek Gesprekken met Armando. ‘Ik bel je wel als ik dood ben’. 

Meer informatie hierover op de website van het museum: www.rijksmuseumtwenthe.nl


Het IVAM Centre Julio González in Valencia, Spanje huisvest de expositie Far from the void. ZERO and postwar art in Europe. Het geeft een beeld van de meest relevante momenten van de korte geschiedenis van de ZERO beweging in Europa, begin jaren 60.

Naast werken van Mack, Piene, Spoerri, Tinguely en Klein is er o.a. ook Armando’s 2x7 Zwarte bouten op rood, 9/61 (Collectie: Stedelijk Museum Amsterdam) te zien.

Van 29-9-2022 tot 12-2-2023


Gelijktijdig met documenta 15 presenteert Neue Galerie in Kassel about: documenta, een overzicht van de geschiedenis van de documenta van 1955 tot nu. Armando’s Preussisch uit 1982, toen te zien tijdens documenta 7 van dat zelfde jaar, is onderdeel van dit overzicht.


90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022

Jubileumtentoonstelling RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

In deze jubileumtentoonstelling staat de vorming van de collectie van het RKD centraal. Waar aanwinsten in eerste instantie soms toevalstreffers waren, is er anno 2022 een duidelijk acquisitiebeleid. De expositie toont kenmerkende objecten binnen vijf thema’s uit de collectie: De Stijl-archieven, ZERO-archieven, fotoalbums, technische documentatie en archieven van kunsthistorici.

Speciaal voor deze tentoonstelling is Armando’s atelier gereconstrueerd met daarin verwerkt zijn stoel, ezel en ander schildersgerei.

24 mei – 4 november 2022


Landgoed Anningahof

15 mei 2022 was de opening van het nieuwe seizoen van de Anningahof. Voor deze editie heeft Hib Anninga weer een interessante selectie samengesteld, waarbinnen er naast het werk van jonge, talentvolle kunstenaars ook ruim aandacht blijft voor ‘zijn’ vaste kern beeldhouwers. Verstopt in het groen kan je o.a. zomaar Armando’s iconische Der Vogel tegenkomen.

T/m 30 oktober 2022.


In Parc Broekhuizen te Leersum werd op van 14 april j.l. de beeldententoonstelling, Sculptures at the Parc, Pastorale 2.0 geopend door Prof.Dr. Jan Teeuwisse.

Deze beeldententoonstelling loopt van 14 april t/m 31 oktober 2022 en bestaat uit 27 beelden van Nederlandse kunstenaar,  die zowel binnen als buiten in het park tentoongesteld staan. Met o.a. werk van Atelier van Lieshout, Sjoerd Buisman, Henk Visch, Andre Volten. Van Armando is er een Körperlich die nog niet eerder werd tentoongesteld.

Bezoek de website voor meer info:

www.parcbroekhuizen.nl/art-at-the-parc/


Sea Pieces heet de solo-expositie van Armando in Galerie Geiger in Konstanz (D), een omgeving waar hij vaak en graag kwam. Mede daardoor krijgen hier aan de oever van de Bodensee zijn ‘water’ werken een extra dimensie.

 t/m 30 april 2022


Onze man in Parijs. Bram Bogarts invloed op Schoonhoven en zijn vrienden.

De Parijse invloed op zijn Nederlandse stijlgenoten was onmiskenbaar. Zo gaf Armando zijn werken in deze periode Franse titels zoals: Espace criminel, Tête noire en Peinture criminelle. Ter illustratie van Bram Bogart’s invloed zijn er ook enkele werken van zijn ‘informele’ stijlgenoten in deze presentatie opgenomen, waaronder Armando’s  Peinture criminelle uit 1956.

Museum Prinsenhof, Delft, van 18 feb t/m 9 aug ‘22.

Armando bekijkt een Informeel doek in zijn atelier, 1956. Foto Ida Sipora  


Naast Armando’s bronzen Kopf uit 1997 zijn er onder de titel Belonging op diverse locaties in Limerick (IRL) werken te zien van Alighjero Boetti, Christian Boltanski, Louise Bourgeois, Anish Kapoor, Andy Warhol en vele andere, allemaal werken uit de collectie van de European Investment Bank, tevens de organisator van het geheel.

Van 10 februari t/m 24 april 2022.

Sailors Home, de locatie van Armando’s “Kopf”


Van 5 februari t/m 3 juli 2022 wordt in Kunshal KAdE te Amersfoort de tentoonstelling Schurend Paradijs gehouden, waarin 12 hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd te reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt.

In deze tentoonstelling is ook een zaal met werken van kunstenaars die hen mede geïnspireerd hebben, o.a Armando met zijn diptiek Schuldige Landschaft uit 1987.

Schuldige Landschaft 1987,  198x198cm(2x), collectie Armando Stichting


Armando’s Gefechtsfeld 28-5-85, collectie museum van Bommel van Dam 

Op 4 september j.l. opende museum van Bommel van Dam, na een renovatie van 5 jaar van het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo, met de tentoonstelling ’50 jaar museum van Bommel van Dam’ weer haar deuren voor het publiek. Een rijke overzichtstentoonstelling met werken uit eigen collectie waarin stijlgenoten Jan Schoonhoven, Bram Bogart en Armando ook vertegenwoordigd zijn.

 Te zien t/m 9 januari 2022.


Persbericht RKD, juli 2021

Archief Armando naar het RKD

De Armando Stichting en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis zijn verheugd dat een belangrijk deel van het archief van Armando (1929-2018) wordt ondergebracht bij het RKD. De 2,5 meter aan archiefmateriaal bevat onder andere plakboeken, aantekeningen, schetsen, foto’s en correspondentie.

Armando’s nalatenschap

De in 2018 op 88-jarige leeftijd overleden Armando was een veelzijdig kunstenaar en een multitalent. De Armando Stichting beheert, als erfgenaam van het gehele kunstzinnige oeuvre van Armando, diens schilderijen en beelden, maar ook literatuur, tv-programma’s en muziek. Dit zeer gevarieerde oeuvre is te beschouwen als 'Gesamtkunstwerk', waarvoor Armando’s ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormden. De nalatenschap van Armando bestaat verder uit een omvangrijke bibliotheek, fotodocumentatie en zijn persoonlijke archief met plakboeken, agenda’s, manuscripten, aantekenboekjes en schetsen.

Schenking

De Armando Stichting wil een breed publiek kennis laten nemen van het werk van de kunstenaar en schenkt nu een deel van Armando’s archief aan het RKD, waar het toegankelijk wordt voor verder onderzoek. Een ander deel – manuscripten, boeken en aantekeningen die Armando’s literatuur en dichtkunst betreffen – zal worden ondergebracht bij het Literatuurmuseum, eveneens in Den Haag. Een verzameling affiches uit het archief wordt opgenomen door het ReclameArsenaal.

Sigrid Bruijel, namens de Armando Stichting: ‘We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het afwikkelen van de erfenis van Armando. Voorop staat dat we de herinnering aan Armando en zijn Gesamtkunstwerk levend willen houden en op de juiste manier aan het publiek willen overbrengen. We zijn als stichting gerustgesteld nu we weten dat het RKD de juiste plaats is voor Armando’s archief.’

Verder onderzoek

De vele aantekenboekjes met voorbereidende schetsen voor schilderijen, beelden en tekeningen geven meer inzicht in het omvangrijke oeuvre, evenals als de door Armando zelf samengestelde plakboeken met correspondentie, krantenberichten, snapshots en andere documentatie. Ook behelst het archief ordners vol portretfoto's van Armando door de jaren heen, pamfletten, notities van bijeenkomsten en openingstoespraken op exposities. Zo geeft het archief een overzicht van Armando’s Nul-periode in de jaren zestig tot zijn laatste jaren.

Bijzonder zijn de foto’s die Armando zelf maakte van zijn omgeving of van objecten die hij soms letterlijk gebruikte voor zijn schilderijen. Ook bevat het archief een aantal kunstwerken speciaal voor Armando gemaakt door bevriende kunstenaars, zoals Klaas Gubbels. Begin deze maand werd het archief overgebracht naar het RKD in Den Haag, waar het wordt geïnventariseerd en verder onderzocht.


Waldrand 20-10-17, maat 200x250cm, collectie Armando Stichting

Verlengd

De tentoonstelling Ars Longa Vita Brevis in het Rijksmuseum Twenthe wordt verlengd t/m 22 december 2022. Daar is naast het doek Preussisch dat het museum vlak voor zijn overlijden aankocht ook nog het doek Waldrand te zien.


Das Rad 2000, collectie ABN-AMRO

ARTZUID 2021, Amsterdam

Voor deze zevende editie van ARTZUID is Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis, de curator. 

Van Armando werden er dit jaar hiervoor 6 sculpturen in bruikleen gegeven door de Armando Stichting, waarvan er 3 op het Gustav Mahlerplein te zien zijn.

Openingstijden Art Zuid: van 1 juli t/m 17 oktober 2021 staan de beelden tentoongesteld in de openbare ruimte en zijn 24 uur per dag toegankelijk.

Het Informatiepaviljoen op Minervalaan 10 is gedurende de tentoonstelling dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur (onder voorbehoud van de dan geldende

Coronamaatregelen).

Voor meer info zie website artzuid.nl

Die Flügel 2015, collectie Armando Stichting


Vaas 2010, maat 148,5 hoog x diameter 45cm, Collectie Armando Stichting

Keramiekexpert Ger de Ree selecteerde uit de collectie van Museum Flehite ‘kannen en kruiken’ voor deze kleine presentatie. Hij heeft heel divers keramiek uitgekozen, van Chinees porselein, Duits steengoed, Gouds plateel tot hedendaags keramiek. De twee vazen en schaal van Armando werden in bruikleen verkregen van de Armando Stichting. Te zien t/m 21 september.


Zodra de deuren van de musea weer open mogen presenteert Rijksmuseum Twenthe de collectie tentoonstelling ‘Na de jacht!’ waarin ze de balans opmaken van tien jaar verzamelen. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het nieuw verworven werk ‘Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill’, met in de verte Harrow uit 1824 van de Engelse landschapsschilder John Constable. In deze tentoonstelling worden ook Armando’s Preussich 1983/84 en der Feldweg 1-1-17 opgenomen, beide uit de collectie Rijksmuseum Twenthe. Armando bewonderde het werk van de Engelse romantici zeer, dus bijzonder dat deze werken nu bij elkaar in deze tentoonstelling te zien zijn.

 

Preussisch 1983/84, 170x170cm, collectie Rijksmuseum Twenthe


Eingekreist 22-8-97 maat 198x198cm, collectie Berliner Volksbank

Eingekreist is Armando’s bijdrage aan de jubileumtentoonstelling WIR. Nähe und Distanz. Met werken uit de kunstverzameling van de Berliner Volksbank. Tot 27 juni.

Voor meer info: kunstforum.berlin/aktuelle-ausstellung/


Der Feldweg 16-2-17, olie op doek, 140x240cm, collectie Armando Stichting

In het landelijke themajaar Ode aan het landschap is van 20 februari t/m 24 mei 2021 in museum Flehite te Amersfoort de veelzijdige tentoonstelling Over velden en wegen met landschapschilder en -tekenkunst uit eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort te zien. Naast werk van o.a. Gerrit Benner ook Armando’s doek met de passende titel Der Feldweg.


Waldstück 29-10-01, olie op doek, 200x200cm, collectie Museum Voorlinden

Armando’s Waldstück, te zien in de tentoonstelling Diepgeworteld, bomen in de Nederlandse schilderkunst van 19-11-2020 t/m 5-4-2021 in het Dordrechts Museum. Met verder werken van o.a. Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck, Jacob van Geel en Pyke Koch.


Torso 2005, oplage 1/3, 200x82x68cm, collectie Armando Stichting

Na de beeldententoonstelling van Pépé Grégoire heeft Armando's Torso een fraaie, nieuwe plek gekregen in de Piet Oudolf tuin van het Singer Museum Laren.


Das Tier 13-3-91, maat 198x250cm, collectie Museum Jan Cunen

In Museum Jan Cunen in Oss is van 4 oktober 2020 t/m 31 januari 2021 de tentoonstelling Mieke Bal - Kunst uit noodzaak te zien.

Wat maakt kunst noodzaak? Volgens Mieke Bal is het ‘zinvol, zelfs noodzakelijk, om vanuit kunst naar de wereld te kijken.’

Gastcurator Jeroen Lutters maakte een samenstelling van de belangrijkste video-installaties van Mieke Bal in combinatie met werk uit eigen collectie van het museum van onder anderen Ronald Ophuis, Martine Stig en Armando.


Das Ziel 17-6-94, olie op doek, 180x180cm, collectie Armando Stichting

75 jaar vrijheid in de kunst

Met deze titel opent op 22 september 2020 een expositie in het Stadsmuseum in Doetinchem.

Een centraal thema in de tentoonstelling is de kracht en de betekenis van de beeldende kunst en fotografie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Op indrukwekkende wijze weet Armando steeds weer met overtuiging uiting te geven aan deze bepalende periode in zijn leven.

Naast Armando is er werk te zien van onder anderen Otto Pankok, Jo Spier, Lucebert, Eugène Brands, Anton Heyboer, Henk Peeters, Kadir van Lohuizen, Michael Wolf, Pauline Nijenhuis, Günther Uecker en Kira Fröse.

De tentoonstelling duurt tot en met 28 maart 2021.

Voor actuele info en openingstijden: www.stadsmuseumdoetinchem.nl


PAINT IT BLACK

Armando’s NUL installatie 'Zwart water' (collectie Museum Kröller-Müller) uit 1964 is een bassin gevuld met water in een vrijwel volledig verduisterde ruimte. Het is het middelpunt van de tentoonstelling 'Paint it black' in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Daarnaast is werk te zien uit eigen collectie van onder anderen Jo Baer, Ger van Elk, Ad Reinhardt, Richard Serra, Robert Smithson, Louise Nevelson, Francesco Lo Savio en Tony Smith, waarin zwart ook een belangrijke rol speelt.

Van 19 sep 2020 t/m 28 feb 2021.


Verhuizing van Der Bogen

Op de dieplader...

door de lucht...

op z'n nieuwe locatie.

Maandag 17 augustus 2020 werd Armando’s sculptuur Der Bogen op initiatief van de gemeente Amstelveen verplaatst van het Stadsplein naar een nieuwe locatie, ‘omdat het een betere plek verdient’. Na een stemming onder de inwoners van Amstelveen is dit de Stadstuinen geworden.


3 van de 4 Armando's te zien in Deventer, l naar r: Melancholie, Rotes Bild, Zonder Titel

EICAS, een preview

Vooruitlopend op haar definitieve vestiging in 2021 aan de Nieuwe Markt in Deventer toont Eicas nu in haar tijdelijk onderkomen op Polstraat 6A te Deventer alvast als voorproefje met werken van de Nul-kunstenaars Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando, Jan Hendrikse en herman de vries. Daarnaast is ook een wisselexpositie met hedendaagse non-figuratieve kunst te zien. De Armando Stichting gaf 4 werken van Armando in bruikleen.


Espace criminel 12-1959, collectie Armando Stichting

De Armando Stichting geeft het Informele werk ‘Espace criminel’ uit 1959 in bruikleen aan het Chabot Museum voor hun tentoonstelling “Kunst stelt alles voor”. Verder zijn daar werken in opgenomen van moderne meesters uit eigen collectie en die van museum Boijmans Van Beuningen.

T/m 29 november 2020.


Foto: Sigrid Bruijel

Gestalt, Kopf, en die Beine blijven nog t/m 1 september 2020 te zien (vanaf de straat) aan het water bij het Flehite Museum in Amersfoort


Museum Belvédère in Heerenveen presenteert de tentoonstelling Relaties & Contrasten. Naast werken van o.a. van Karel Appel, George Baselitz, Willem de Kooning en Markus Lüpertz, zijn hier ook 10 imposante werken van Armando uit de collectie Hans en Cora de Vries te zien.

T/m 14 juni 2020.

Das Rad 1989, oplage 2/3, 180x160x61cm, nu te zien in Heerenveen, hier op privélocatie.


In het kader van een update cq verlenging van de expositie ‘Tekens van vrijheid’ in het Limburgs Museum te Venlo, wordt er hier één van Armando’s werken Sandro Botticelli’s bekering 1979, 210x150 cm (2x) omgeruild voor het doek Körperlich 1982, 255x155cm. Ook is daar nu Espace Criminelle 9/1957, 116x91,5cm te zien.

Verlengd t/m 10 mei 2020.


Kopf 1989, 150x90x85cm, collectie Armando Stichting

Vanuit de tentoonstelling "Armando in Amersfoort" blijven er nog t/m 4 mei a.s. 4 beelden op de terrassen voor Museum Flehite te zien: die Beine, 2 Gestalt sculpturen en bovenstaande Kopf.


Die Brücke 2016, 160x190cm, collectie Armando Stichting

foto: Thomas Walter

Die Brücke heeft als bruikleen een prachtig onderkomen gevonden in Huis Schuylenburch te Den Haag, de residentie van de Duitse ambassadeur in Nederland.


Passage criminel  6/56, 121,8x91,5cm, collectie Museum van Bommel van Dam

TEKENS VAN VRIJHEID

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam Tekens van vrijheid. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945.

18 oktober t/m 8 maart 2020.


Der Tisch  2013, brons, 134Bx210Lx160Hcm, oplage 1/3, collectie Armando Stichting 

Armando in Amersfoort

Met een tentoonstelling op drie locaties besteedt Museum Flehite dit najaar aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando.

In twee zalen toont het museum werken van Armando uit de kerncollectie die in het bezit is van de gemeente Amersfoort. In de museumtuin zijn 4 sculpturen van hem te zien, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. In de nabij gelegen Elleboogkerk worden een vijftal werken geëxposeerd, die herinneren aan de noodlottige brand die in oktober 2007 het in de kerk gehuisveste Armandomuseum verwoestte.

Van 19 oktober t/m 26 januari 2020.


Foto Conny Meslier

Rondom Armando’s 90-ste geboortedag (2)

Met zijn uitspraak ’Ik voel me hier gewoon thuis’ gaf Armando aan dat hij een goed gevoel had bij het definitieve onderkomen van zijn privé-verzameling in het Chabot Museum in Rotterdam. Van 19 september t/m 1 maart wordt deze collectie voor het eerst publiekelijk getoond.

Op de openingsdag van deze expositie geeft Sinfonia Rotterdam een concert met accordeonist Oleg Lysenko (Oekraïne, 1974) die veelvuldig met Armando op het podium stond. Onder leiding van gastdirigent Ivan Hut beleeft de symfonie Apocalyps van de 20e eeuw (2018) van de Russische componist Alexander Nagajev (1947) zijn wereldpremière.

Meer info: www.chabotmuseum.nl


Der Feldweg 24-5-17, 140x240cm, collectie Armando Stichting

Rondom Armando’s 90-ste geboortedag (1)
Museum Jan van der Togt in Amstelveen organiseert van 18 september t/m 17 november 2019 de tentoonstelling ‘Armando',een verzameling van schilderijen, tekeningen en keramiek.
Meer info: www.jvdtogt.nl/verwacht-armando/


Fahne 1981, 240x155cm, collectie Frans Hals Museum, Haarlem

Deze Fahne is opgenomen in de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, te zien van 29/6 t/m 3/11 2019 in het Frans Hals Museum.


Cherry Duyns en Oleg Lysenko brengen op 22 september 2019 in De Kleine Komedie te Amsterdam de voorstelling “Ik hoorde dat er geluisterd werd", een bijzonder eerbetoon aan Armando.

Voor meer info: https://www.dekleinekomedie.nl/programma/1192/CHERRY_DUYNS_OLEG_LYSENKO/Ik_hoorde_dat_er_geluisterd_werd/


ARTZUID Annex Amstelveen voert o.a. langs Armando’s  Der Bogen. Een 10 meter brede bronzen sculptuur, gemaakt in 2015 in opdracht van de gemeente Amstelveen.

Schets en artist’s impression ter voorbereiding van Der Bogen.


Naast werk van o.a. Flanagan, Quinn, Claassen en Kapoor is Armando met 3 beelden present op de 6de editie van ARTZUID. Een tweeënhalve kilometer lange kunstroute met 80 objecten, dit keer samengesteld door Cintha van Heeswijk, Michiel Romeyn en Jhim Lamoree.

Van 17 mei t/m 15 september 2019

Een Krieger en een Gestalt worden hier in de kunstroute geplaatst.


Der Baum 18-1-01, 200x200cm, collectie Armando Stichting

Van 30 maart t/m 15 september 2019 is in het Gorcums Museum de tentoonstelling ‘Dromen van bomen’, waarin 3 werken van Armando zijn opgenomen.


Armando in museum Voorlinden is verlengd t/m 5 mei 2019.


Landschaft 1-10-05, 155x250cm, collectie Museum Voorlinden, Wassenaar

Landschaft, t/m 12 mei 2019 te zien als onderdeel van de tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 in museum de Fundatie, samengesteld door Hans den Hartog Jager, die ook als schrijver in diverse publicaties het belang van Armando’s werk duidde.


Die Leiter 1992, privé collectie

Nog tot 14 januari 2019 is naast werk van On Kawara en Joseph Cornell e.v.a. Armando’s beeld ‘die Leiter’ te zien op de tentoonstelling ‘Language and Art: Takashi Hiraide and the Artists ’ in Sakura (Japan) in het Kawamura Memorial DIC. 


Der Zaun 10-12-07, 155x200cm, NN Group Art Collection

T/m 7 april 2019 is in Singer Laren de tentoonstelling Out Of Office te zien.
Ruim 150 zelden getoonde kunstwerken uit Nederlandse bedrijfscollecties, waaronder Armando's Der Zaun uit 2007.                            

De catalogus bij de overzichtstentoonstelling in Voorlinden is uit.

Een kloek, 114 pagina's tellend, rijk geïllustreerd boekwerk met tekstbijdragen van o.a. Suzanne Swarts en Cherry Duyns.


Openingsavond, zaterdag 3 november

Museum Voorlinden

Voorlinden presenteert een magnifiek retrospectief ter nagedachtenis aan Armando. Hoogtepunt is de zaal met Fahne, die Leiter en die Hand. Hier wordt Armando's intrigerende verhaal in headlines samengevat. T/m 10 maart 2019



Slot Zeist, beeldenexpositie 'van Buiten naar Binnen'                 van 9 okt t/m 31 dec 2018.

Der Arm 1988, maat 16x106,5x21,5 cm, collectie Armando Stichting

 
Wat in 2015 ooit begon als een ludieke uitwisseling tussen de beeldentuin de ‘Anningahof’ in Zwolle en de Gemeente Zeist, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen: De beeldenroute ‘Van Slot tot Centrum’.

Met de beeldenexpositie 'van Buiten naar Binnen' krijgt deze beeldenroute een uitloper tot binnen de muren van het Slot. Hier zijn o.a. deze twee beelden van Armando te zien.

Torso 2007, 109x93x76cm, collectie Armando Stichting


Rote Blume 18-3-11, 150x150cm, privé collectie 

18 september 2018

Vandaag zou Armando 89 jaar zijn geworden, vandaar deze uitbundige bloem.


Todeslandschaft 29-5-18, 150x150cm, collectie Armando Stichting

Museum Voorlinden toont opmerkelijke schilderijen die Armando maakte net voor zijn overlijden

Op dinsdag 18 september zou Armando (1929-2018) 89 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan toont museum Voorlinden van deze iconische Nederlandse kunstenaar een aantal zeer recente werken uit 2018 genaamd ‘Todeslandschaft’. De werken zullen maar kort te zien zijn: van 18 september tot en met 2 november 2018. Deze kleine presentatie is een voorproefje op het grote eerbetoon aan deze multigetalenteerde kunstenaar dat te zien zal zijn vanaf 3 november 2018.

(tekst: website Voorlinden www.voorlinden.nl)


Grenzen wecken Assoziationen mit Innen und Außen, mit Macht und Klassifikationen. Sie bestimmen unser Weltbild. Der niederländische Künstler Armando (1929 – 2018) war zugleich Grenzgänger und Grenzerforscher. In seiner polarisierenden Kunst beleuchtet er das Abstecken und Überschreiten von Grenzen. Dabei nimmt er den Betrachter mit in den Bereich des Dazwischen.

Eröffnet wird die Ausstellung am 27. September 2018 um 17.00 Uhr.


Het informele werk Peinture criminelle 9-1956, 122x92cm, komt als bruikleen in de tentoonstelling "The Most Dangerous Game”, der Weg der Situationistischen Internationale in den Mai 68 Ausstellung in het HKW (www.hkw.de). 

Landschaft 22-1-07, 155x200cm, collectie museum Voorlinden, Wassenaar

Overzichtstentoonstelling museum Voorlinden, najaar 2018

Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte hij aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Het ongemakkelijk samengaan van schoonheid en kwaad, melancholie en (on)macht zijn terugkerende thema’s in Armando’s oeuvre. Voorlinden had een overzichtstentoonstelling van Armando gepland in het voorjaar van 2019.

Deze show zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag. Op 1 juli jl. overleed Armando (1929-2018) te Potsdam (Duitsland). Het geplande retrospectief zal nu al te zien zijn van zaterdag 3 november 2018 tot zondag 10 maart 2019. Voorlinden toont in samenwerking met de Armando Stichting een groots overzicht met werk vanaf de Nul-periode uit de jaren zestig tot en met zijn laatste werken.

(tekst: website Voorlinden www.voorlinden.nl)


Der Feldweg 1-1-17, 140x240cm, collectie Rijksmuseum Twenthe

Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis (‘de kunst is lang, het leven kort’) is de nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema 'de menselijke conditie’.  

Het menselijk leven in negen episodes

Het museum heeft negen kunstenaars uitgenodigd om ieder een eigen zaal in te richten en daarbij gebruik te maken van de museumcollectie in relatie tot een nieuw of bestaand werk van de kunstenaar. Zo ontstaan er in totaal negen elkaar opvolgende kabinetten waarin de kunstenaars met hun installaties het verhaal van ‘La condition humaine’ vertellen, de menselijke conditie in de 21ste eeuw.

De negen kunstenaars die voorArs longa, vita breviseen kabinet zullen inrichten zijn Bart Hess, L.A. Raeven, Berend Strik, Philip Vermeulen, Anne Wenzel, Peter Zegveld, Karin Arink (i.s.m. Renée Kool), Armando en Siliva B. Hun installaties volgen de verschillende fasen uit een mensenleven, beginnend met de begeerte en in de eerste zaal en eindigend met ‘memento mori’ in de laatste zaal. Ofwel het menselijk leven in negen episodes. 

 

Rijksmuseum Twenthe, t/m voorjaar 2021


Armando in China

Between Abstraction and Reality Schilderijen en sculpturen in het Guangdong Museum in Guangzhou, China. t/m 28-8-2018.


Armando’s Gestalt in de Oudolf beeldentuin van Singer Laren

Piet Oudolf is een bekende representant van 'The Dutch Wave', een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Oudolf geniet onder andere bekendheid door zijn ontwerp voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Ook ontving hij de afgelopen jaren diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk, waaronder in 2000 de gouden medaille voor ‘Best of Show’ op de Chelsea Flower Show. Op 3 juni 2018 ontving hij de Singer Prijs 2018.


Armando tot Mondriaan tot Wolter

Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand, organiseert Museum Flehite deze zomer van 19 mei t/m 23 september 2018 een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. In deze nieuwe context toont het museum werk uit de eigen collectie plus enkele schilderijen van Mondriaan en Armando; twee kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. Hier Armando's Rotes Bild 19-8-10, olieverf op doek, 150x150cm, privé collectie.