Foto Conny Meslier

Rondom Armando’s 90-ste geboortedag (2)

Met zijn uitspraak ’Ik voel me hier gewoon thuis’ gaf Armando aan dat hij een goed gevoel had bij het definitieve onderkomen van zijn privé-verzameling in het Chabot Museum in Rotterdam. Van 19 september t/m 1 maart wordt deze collectie voor het eerst publiekelijk getoond.

Op de openingsdag van deze expositie geeft Sinfonia Rotterdam een concert met accordeonist Oleg Lysenko (Oekraïne, 1974) die veelvuldig met Armando op het podium stond. Onder leiding van gastdirigent Ivan Hut beleeft de symfonie Apocalyps van de 20e eeuw (2018) van de Russische componist Alexander Nagajev (1947) zijn wereldpremière.

Meer info: www.chabotmuseum.nl


Der Feldweg 24-5-17 140 x 240 cm, collectie Armando Stichting

Rondom Armando’s 90-ste geboortedag (1)
Museum Jan van der Togt in Amstelveen organiseert van 18 september t/m 17 november de tentoonstelling ‘Armando',een verzameling van schilderijen, tekeningen en keramiek.
Meer info: www.jvdtogt.nl/verwacht-armando/


Fahne 1981, 240x155cm, collectie Frans Hals Museum, Haarlem

Deze Fahne is opgenomen in de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, te zien van 29/6 t/m 3/11 2019 in het Frans Hals Museum.


Cherry Duyns en Oleg Lysenko brengen op 22 september a.s. in De Kleine Komedie te Amsterdam de voorstelling “Ik hoorde dat er geluisterd werd", een bijzonder eerbetoon aan Armando.

Voor meer info: https://www.dekleinekomedie.nl/programma/1192/CHERRY_DUYNS_OLEG_LYSENKO/Ik_hoorde_dat_er_geluisterd_werd/


ARTZUID Annex Amstelveen voert o.a. langs Armando’s  Der Bogen. Een 10 meter  brede bronzen sculptuur, gemaakt in 2015 in opdracht van de gemeente Amstelveen.

Schets en artist’s impression ter voorbereiding van Der Bogen.


Naast werk van o.a. Flanagan, Quinn, Claassen en Kapoor is Armando met 3 beelden present op de 6de editie van ARTZUID. Een tweeënhalve kilometer lange kunstroute met 80 objecten, dit keer samengesteld door Cintha van Heeswijk, Michiel Romeyn en Jhim Lamoree.

Van 17 mei t/m 15 september.

Een Krieger en een Gestalt worden hier in de kunstroute geplaatst.


Der Baum 18-1-01, 200 x 200cm, collectie Armando Stichting

Van 30 maart t/m 15 september is in het Gorcums Museum de tentoonstelling ‘Dromen van bomen’, waarin 3 werken van Armando zijn opgenomen.


Armando in museum Voorlinden is verlengd t/m 5 mei.


Landschaft 1-10-05, 155x250cm, collectie Museum Voorlinden, Wassenaar

Landschaft, t/m 12 mei te zien als onderdeel van de tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 in museum de Fundatie, samengesteld door Hans den Hartog Jager, die ook als schrijver in diverse publicaties het belang van Armando’s werk duidde.


Privé collectie

Nog tot 14 januari 2019 is naast werk van On Kawara en Joseph Cornell e.v.a. Armando’s beeld ‘die Leiter’ (1992) te zien op de tentoonstelling ‘Language and Art: Takashi Hiraide and the Artists ’ in Sakura (Japan) in het Kawamura Memorial DIC. 


Der Zaun 10-12-07, 155x200cm, NN Group Art Collection

T/m 7 april 2019 is in Singer Laren de tentoonstelling Out Of Office te zien.
Ruim 150 zelden getoonde kunstwerken uit Nederlandse bedrijfscollecties, waaronder Armando's Der Zaun uit 2007.                            

De catalogus bij de overzichtstentoonstelling in Voorlinden is uit.

Een kloek, 114 pagina's tellend, rijk geïllustreerd boekwerk met tekstbijdragen van o.a. Suzanne Swarts en Cherry Duyns.


Openingsavond, zaterdag 3 november

Museum Voorlinden

Voorlinden presenteert een magnifiek retrospectief ter nagedachtenis aan Armando. Hoogtepunt is de zaal met Fahne, die Leiter en die Hand. Hier wordt Armando's intrigerende verhaal in headlines samengevat. T/m 10 maart.Slot Zeist, beeldenexpositie 'van Buiten naar Binnen'                 van 9 okt t/m 31 dec

Der Arm 1988, maat 16x106,5x21,5 cm, collectie Armando Stichting

 
Wat in 2015 ooit begon als een ludieke uitwisseling tussen de beeldentuin de ‘Anningahof’ in Zwolle en de Gemeente Zeist, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen: De beeldenroute ‘Van Slot tot Centrum’.

Met de beeldenexpositie 'van Buiten naar Binnen' krijgt deze beeldenroute een uitloper tot binnen de muren van het Slot. Hier zijn o.a. deze twee beelden van Armando te zien.

Torso 2007, 109x93x76 cm, collectie Armando Stichting


Rote Blume 18-3-11, 150x150cm, privé collectie 

18 september 2018

Vandaag zou Armando 89 jaar zijn geworden, vandaar deze uitbundige bloem.


Todeslandschaft 29-5-18, 150x150cm, collectie Armando Stichting

Museum Voorlinden toont opmerkelijke schilderijen die Armando maakte net voor zijn overlijden

Op dinsdag 18 september zou Armando (1929-2018) 89 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan toont museum Voorlinden van deze iconische Nederlandse kunstenaar een aantal zeer recente werken uit 2018 genaamd ‘Todeslandschaft’. De werken zullen maar kort te zien zijn: van 18 september tot en met 2 november 2018. Deze kleine presentatie is een voorproefje op het grote eerbetoon aan deze multigetalenteerde kunstenaar dat te zien zal zijn vanaf 3 november 2018.

(tekst: website Voorlinden www.voorlinden.nl)


Grenzen wecken Assoziationen mit Innen und Außen, mit Macht und Klassifikationen. Sie bestimmen unser Weltbild. Der niederländische Künstler Armando (1929 – 2018) war zugleich Grenzgänger und Grenzerforscher. In seiner polarisierenden Kunst beleuchtet er das Abstecken und Überschreiten von Grenzen. Dabei nimmt er den Betrachter mit in den Bereich des Dazwischen.

Eröffnet wird die Ausstellung am 27. September 2018 um 17.00 Uhr.


Het informele werk Peinture criminelle 9-1956, 122x92cm, komt als bruikleen in de tentoonstelling "The Most Dangerous Game”, der Weg der Situationistischen Internationale in den Mai 68 Ausstellung in het HKW (www.hkw.de). 

Landschaft 22-1-07, 155x200cm, collectie museum Voorlinden, Wassenaar

Overzichtstentoonstelling museum Voorlinden, najaar 2018

Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte hij aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Het ongemakkelijk samengaan van schoonheid en kwaad, melancholie en (on)macht zijn terugkerende thema’s in Armando’s oeuvre. Voorlinden had een overzichtstentoonstelling van Armando gepland in het voorjaar van 2019.

Deze show zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag. Op 1 juli jl. overleed Armando (1929-2018) te Potsdam (Duitsland). Het geplande retrospectief zal nu al te zien zijn van zaterdag 3 november 2018 tot zondag 10 maart 2019. Voorlinden toont in samenwerking met de Armando Stichting een groots overzicht met werk vanaf de Nul-periode uit de jaren zestig tot en met zijn laatste werken.

(tekst: website Voorlinden www.voorlinden.nl)


Der Feldweg 1-1-17, 140x240cm, collectie Rijksmuseum Twenthe

Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis (‘de kunst is lang, het leven kort’) is de nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema 'de menselijke conditie’.  

Het menselijk leven in negen episodes

Het museum heeft negen kunstenaars uitgenodigd om ieder een eigen zaal in te richten en daarbij gebruik te maken van de museumcollectie in relatie tot een nieuw of bestaand werk van de kunstenaar. Zo ontstaan er in totaal negen elkaar opvolgende kabinetten waarin de kunstenaars met hun installaties het verhaal van ‘La condition humaine’ vertellen, de menselijke conditie in de 21ste eeuw.

De negen kunstenaars die voorArs longa, vita breviseen kabinet zullen inrichten zijn Bart Hess, L.A. Raeven, Berend Strik, Philip Vermeulen, Anne Wenzel, Peter Zegveld, Karin Arink (i.s.m. Renée Kool), Armando en Siliva B. Hun installaties volgen de verschillende fasen uit een mensenleven, beginnend met de begeerte en in de eerste zaal en eindigend met ‘memento mori’ in de laatste zaal. Ofwel het menselijk leven in negen episodes. 

 

Rijksmuseum Twenthe, t/m voorjaar 2021


Armando in China

Between Abstraction and Reality Schilderijen en sculpturen in het Guangdong Museum in Guangzhou, China. t/m 28-8-2018.


Armando’s Gestalt in de Oudolf beeldentuin van Singer Laren

Piet Oudolf is een bekende representant van 'The Dutch Wave', een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Oudolf geniet onder andere bekend door zijn ontwerp voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago. Ook ontving hij de afgelopen jaren diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk, waaronder in 2000 de gouden medaille voor ‘Best of Show’ op de Chelsea Flower Show. Op 3 juni 2018 ontving hij de Singer Prijs 2018.


Armando tot Mondriaan tot Wolter

Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand, organiseert Museum Flehite deze zomer van 19 mei t/m 23 september een tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. In deze nieuwe context toont het museum werk uit de eigen collectie plus enkele schilderijen van Mondriaan en Armando; twee kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. Hier Armando's Rotes Bild 19-8-10, olieverf op doek, 150 x 150cm, privé collectie.