Op 12 september 2019 verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact Armando - Toch,
een verzameling van gedichten en ultra korte verhalen uit Armando’s nalatenschap.
Uit de flaptekst: Ook in Toch ligt het geweld op de loer. Bars, strak en streng staan de woorden in het gelid. Ongenaakbaar en onontkoombaar, zoals ook Armando’s beeldende werk.
ISBN 978 90 254 56894


Vrijheid, de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 door Hans den Hartog Jager.

Zie pagina 58 voor Armando’s bijdrage.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op uitnodiging van magazine Art & Museum, spring issue 2019, leverde Sigrid Bruijel een bijdrage over Armando. (pag 70-71)

 

 


Armando, Voorlinden

Catalogus bij de overzichtstentoonstelling in Voorlinden. Met tekstbijdragen van Suzanne Swarts, Cherry Duyns, Hans den Hartog Jager en K. Schippers.

114 pagina's hardcover, isbn 978-94-92549-10-5


Armando - Alle Beelden

In 1988 maakte Armando zijn eerste bronzen sculptuur, een lange arm met een lengte van ruim een meter. Het was een begin van een serie van 174 verschillende werken in brons die met tussenpozen tot aan de dag van vandaag zijn oeuvre verrijken. De vorm van het beeld is opvallend. De arm is geen natuurlijke weergave van een arm: dikkere en dunnere gedeelten wisselden elkaar af tot een soort oervorm van een arm die dankzij de aanwezigheid van vingers toch als zodanig herkenbaar is. 'Armando, alle beelden' geeft een totaal-overzicht van de beeldhouwkunst binnen het oeuvre van Armando, beginnende bij zijn eerste kunstinstallatie in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1955 tot en met zijn meest recente werk uit 2017.

Auteur: Werner van den Belt

Publisher: Lecturis

ISBN 9789462261983

 


ARMANDO armando

ARMANDO armando is een 300 pagina's tellend, rijk geïllustreerd, overzichtsboek van de kunstenaar, schrijver, theatermaker) Armando (1929). Het boek geeft een breed beeld van dit multi-talent. Armando heeft zich ontwikkeld tot misschien wel de belangrijkste Nederlandse kunstenaar. Aan de hand van de hoofdstukken; Nul / Zero, Werk op papier, Schilderijen, Laat werk, Vroeg werk, Literatuur en tekst, Herenleed en De beelden wordt de veelzijdigheid van Armando feilloos in beeld gebracht. . De bekende schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager beschrijft in dit boek op een geheel eigen, prikkelende manier het leven en werk van Armando. De samenstelling was in de vertrouwde handen van Christian Ouwens en Armando. Bijzondere fotografie werd verzorgd door Koos Breukel, Anton Corbijn, Hock Khoe, Wubbo de Jong, Philip Mechanicus, Victor Nieuwenhuis, Paul van Riel, Ad Windig, Clemens Boon, Peter Berch en Conny Meslier. De typografie op het omslag is van de hand van Armando zelf, de foto van Anton Corbijn. Het boek is meertalig: Engels en Nederlands.

 

Auteur: Hans den Hartog Jager

Uitgever: Christian Ouwens

EAN: 9789490291037

 

Between knowing and understanding

Deze monumentale monografie is gewijd aan een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Armando (1929) werkt al tientallen jaren aan een oeuvre waarin thema's als melancholie, (on)macht en het ongemakkelijk samengaan van schoonheid en kwaad een belangrijke rol spelen. Met een uiterst persoonlijk beeldend én literair oeuvre behoort hij sinds het eind van de jaren vijftig als beeldend kunstenaar, dichter-schrijver en later ook als televisie- en theatermaker tot een voorhoede van artistieke vernieuwers.
Met ruim 250 afgebeelde werken en vier rijk geïllustreerde essays geeft deze publicatie een breed overzicht van Armando's oeuvre. Hiermee wordt voor het eerst en in de volle breedte een zes decennia omvattend uniek en veelzijdig kunstenaarschap ontsloten.

Auteur: Antoon Melissen

Uitgever: NAI 010

 


Armando – Brokstukken / Bruchstücke

De schilderijen en beelden van de Nederlandse kunstenaar Armando (Amsterdam 1929), die ook als schrijver naam heeft gemaakt, raken de beschouwer met een ongewone intensiteit. Met hun krachtige beeldtaal en sobere figuratie wekken ze een veelheid aan associaties op. Als aanklacht tegen geweld, oorlog en bedreiging zijn ze actueler dan ooit. Een representatieve selectie van schilderijen, sculpturen en eigen teksten in deze publicatie slaan een brug tussen Armando’s vroege werk en zijn late werk.

Uitgeverij Klinkhardt und Biermann Verlag

 


Armando

“Dankbaar ben ik voor de mogelijkheid om Armando te mogen fotograferen.” aldus Wagemakers. “Drie dagen heb ik hem gevolgd, in zijn atelier en huis in Potsdam. Hij heeft mij geraakt met zijn passie, zijn energie, zijn ‘werkdrang’. Armando doet niets half.”

Fotografie: Gerard Wagemakers
Tekst:Marieke van der Giessen
Uitgever:GWM Media